My reads

I read science fiction & fantasy and write really short reviews for myself.
Finnish books get their review in Finnish.

Lehtolainen: Ensimmäinen murhani

Ensimmäinen murhani - Leena Lehtolainen

Applen joulun ja loppiaisen välisen ajan 12 gifts -ilmaislahja. Se mikä tästä päällimmäiseksi jäi mieleen on, että kyllä 20 vuodessa on maailma muuttunut. Olin todella yllättynyt kun tarkistin ilmestymisvuoden, luulin että tää olisi ollut vanhempi kirja.

 

Ihmiset soitteli lankapuhelimella, niillä ei ollut kännyköitä! Puhelinmuistion puuttuminen oli olennainen vihje! Mä en tajunnut ollenkaan miksi se oli niin merkittävää, ennen kuin tuo ajan kuluminen oikeasti selvisi...

 

Ihan kiva lukea välillä puhdasta dekkaria, eikä tämän perusteella ole mahdotonta, että lukisin ehkä joskus toistekin Lehtolaista.

Hugh Howey: Siilo / Wool

Siilo - Hugh Howey

Read the Finnish translation, liked a lot.

 

Ihan oikeesti ostin tän omaksi Elisan ekirjatarjouksesta*, kun on niin kovasti kehuttu. Eikä ihan turhaan. Oli oikein vauhdikas lukukokemus ja pari juonen twistiä yllätti. Pitänee ehkä lukea jatko englanniksi. Tykkäsin paljon.

 

*ei ole drm, vaan vesileima, drm-kirjoja ei osteta.

Home improvement : undead edition

Home Improvement: Undead Edition - Charlaine Harris, Toni L.P. Kelner

After this, I decided always to read only the short stories from the authors I care about. So after I had read like half of the book and really didn't want to continue with it, but there still was this Toby Daye story, once I just got past a few others... Finally I just read that and let the rest be. 

 

Charlaine Harris - Sookie story, it was meh, a bit boring even. 

Victor Gischler - the story was funny.

Patricia Briggs - this was from the Mercy universe and I liked it, but have forgotten most of it already.

Rochelle Krich - way too scary for me! 

Graham & Grady - forgotten already.

Melissa Marr - interesting story, scary ending.

Seanan McGuire - Toby tries to get Wintergreen accept her. Interesting short, liked it.

JR Ward: Kateus / Envy

Envy  - J.R. Ward

I read the Finnish translation. 

 

This is part of the Fallen Angel -series and I thought this was better than the second book. The couple that came together in this book were likable characters and the annoying baddie demon was in a smaller role, I think. I guess I'm going to continue with the series, because these are so easy to read. 

Rivien välissä : kirjablogikirja

Rivien välissä - Katja Jalkanen, Hanna Pudas

Rivien välissä on ihan pätevä kirjablogikirja. Se missä se jää pahasti vajaaksi, on siinä, ettei se mitenkään ota huomioon netin muita kirjallisuussivustoja. Dekkarinetti saa maininnan, mutta siihen se jää. Tämäkin alusta, johon kirjoitan, antaa minulle mahdollisuuden pitää kirjablogia. Mainitaan, että useimmat kirjablogit ovat Bloggerissa ja Wordpressissä, mutta olen eri mieltä - useimmat kirjablogit ovat Goodreadsissa. Uskaltaisin väittää, että siellä on yli 150 suomalaista käyttäjää. Se, että näin iso osa verkon kirjasivustoja ohitetaan ilman minkäänlaista mainintaa, jätti muuten melko pätevään kirjaan ison aukon. Minun kirjablogini ei ole "oikea" kirjablogi, koska se ei toimi blogialustalla, vaan kirjallisuussivuston blogialustalla?

 

Ja tietysti olen myös katkera siitä, ettei jo vuodesta 1996 toiminutta Risingshadow-sivustoa mainittu. Risingilla keskusteltiin kirjoista jo ennen kuin yksikään kirjassa mainituista blogeista oli perustettu. Nih!

Johanna Sinisalo: Auringon ydin

Auringon ydin - Johanna Sinisalo

Sinisalon kuvittelema vaihtoehtohistoriallinen Suomi on pelottavan todellisen oloinen dystopia, jossa ihmislajia jalostetaan sopimaan konservatiivisiin rooleihin. Oikea nainen keskittyy naimisiinmenoon, lapsiin ja kodinhoitoon. Jos et sovi tähän muottiin, sinut steriloidaan. Kirja olisi huvittava, jollei se pitäisi koko ajan mielessä, että oikeasti on ihmisiä, joiden mielestä tuo maailma ei suinkaan olisi dystopia vaan ihanne. 

 

Kadonneen sisaren mysteeri ja chilin asema vaarallisena nautintoaineena maustoivat sopan erittäin kiinnostavaksi ja nautinnollisesti. Nyt kiinnostaisi lukea tähän rinnalle Jan Salmisen Äidinmaa ja katsoa kuinka sen suomikuva keskustelee Sinisalon luoman kanssa.

 

Suosittelen.

JS Meresmaa:Aseenkantajan kunnia

Aseenkantajan kunnia - J. S. Meresmaa

Mifonkeja en ole vielä saanut aikaiseksi aloittaa, joten päätin kokeilla tätä kertomusta, kun innostuin ostamaan e-kirjoja. 

 

Ilmeisesti pidemmän tarinan alku, joka ei vielä kauheasti vakuuttanut. Miksi ihmiset ei vaan voi sanoa asioita suoraan eikä keksi sen sijaan punoa outoja juonia? Tosin sitten tässä ei olisi ollut juurikaan tarinaa... 

 

Voisin kuitenkin ostaa jatkoakin, sillä se isompi kuvio taustalla kiinnostaa. Toivottavasti päähenkilöt alkavat puhua keskenään eivätkä koko ajan toivo toisen lukevan ajatuksiaan, se on aika tylsää lukijasta.

Charlaine Harris: Dead ever after

Dead Ever After - Charlaine Harris

I only read this because I've read all the previous books and wanted to finish the series. Blah blah blah blah is my honest opinion of this book. Harris brings like all the people that are still alive to make a cameo and then they go away and do nothing to the plot.

 

I really liked the first Sookie-books, but unfortunately as they got worse. I think I'll take the True Blood -series as canon from now on. Even if I don't know how they finish, it can't be worse than this.

Must love hellhounds

Must Love Hellhounds (Sookie Stackhouse, #9.2; Guild Hunter, #0.5; Kate Daniels, #3.5; The Guardians, #5.5) -  Meljean Brook, Ilona Andrews, Nalini Singh, Charlaine Harris

This is an anthology and there are four stories:

  • Charlaine Harris's The Britlingens Go to Hell
  • Nalini Singh's Angels' Judgment 
  • Ilona Andrews's Magic Mourns
  • Meljean Brook's Blind Spot

 

I only read Harris's and Andrews's stories, because I am not familiar with Singh's and Brook's series and not going to read those.

 

Harris's story has nothing to do with Sookie Stackhouse, and it was boring as... hell. In Goodreads this is numbered as 9.2 in the Sookie-series, but I have no idea why. Guess I've missed some minor detail but I don't care. 

 

I did like Andrews's, because Andrea and Raphael are such a great couple. I like Andrews's Kate Daniels -series and intend to read more of her (their) work.

Wen Spencer : Eight Million Gods

Eight Million Gods - Wen Spencer

Wen Spencer has written a fun romp about a girl that finds out everything she writes is comes true. Mixed with Japanese legends & Japanese setting - most of the book takes place in either Kyoto or Osaka - this is something fun for those who usually read only manga. 

 

 

SPOILER ALERT!

John Scalzi: Redshirts

Redshirts - John Scalzi

This book won the Hugo? For some reason, I expect books that win prizes like that to be something mindblowing. Guess what: this wasn't. Hannu Rajaniemi's book was, for example, even if I only understood half of it.

 

So this was something of a funny adventure / metastory, somewhat likable characters, easy to read, but I didn't find it to be anything special. Old man's war had ideas and it was a better book imho. 

 

 

Laurell K. Hamilton: Merry Gentry series

A Kiss of Shadows (Meredith Gentry #1) - Laurell K. Hamilton A Caress of Twilight - Laurell K. Hamilton Seduced by Moonlight (Meredith Gentry, #3) - Laurell K. Hamilton A Stroke of Midnight - Laurell K. Hamilton Mistral's Kiss (Meredith Gentry, #5) - Laurell K. Hamilton A Lick of Frost (Meredith Gentry, Book 6) - Laurell K. Hamilton Swallowing Darkness - Laurell K. Hamilton Divine Misdemeanors - Laurell K. Hamilton

I re-read the Merry Gentry series during the summer. I had read it for the first time some time in 2007 or 2008, before the last two books were out. 

 

There are elements I like in this series - why else would I re-read it? The way Merry isn't a pampered fairy princess, but someone who tries to make the world a better place. I admire that. You can't help liking Merry as a character, and you'll start cheering for her, when you compare her to her aunt and cousin. Merry doesn't hide behind her warriors, but leads from the front.

 

The thing I don't like in the series are that sometimes there seems to be zero plot in the books. It is just "hey let's have some great sex!" Nothing wrong with that, but it should be connected to something that at least looks like a plot. 

 

Also there can't ever be enough books with women having a harem of pretty boys...

Kalayna Price: Grave witch

Grave Witch - Kalayna Price

My friend recommended this to me in the spring and few weeks ago I needed something to read and found this from my library. So. 

 

Okayish, did like, will probably read the sequel at some point. Original magic system, liked the heroine. 

Ilona Andrews: Magic slays

Magic Slays -  Ilona Andrews

Book five of the Kate Daniels -series.

 

As the previous ones, this was fast and easy to read. Now that I try to remember what happened, it is surprisingly hard. Read it, enjoy while it lasts and then forget... I like most of the characters. I hope Rafael comes back in the next book ;)

Kelley Armstrong: The Rising

The Rising  - Kelley Armstrong

Last book of the Darkness Rising -trilogy. 

 

Armstrong is one of my favourite authors and always nice to read. Visited Vancouver earlier this year and it was nice to know a bit about the places where things took place. Made me remember the visit :D 

 

These YA books take place in the same universe than her Women of the Otherworld -books, so recommended if you like those but don't usually read YA. Might run into some familiar names :)

Sudenkorento

Sudenkorento (Outlander #2) - Diana Gabaldon

Not as good as the first book. Don't know if I will continue with the series or not.

Currently reading

Zoo City : eläinten valtakunta
Lauren Beukes, Tytti Viinikainen
The Geek Feminist Revolution
Kameron Hurley
The Grace of Kings
Ken Liu
Vapaa
Annamari Marttinen
Werehunter
Mercedes Lackey
Gormenghast
Mervyn Peake
Game of Thrones and Philosophy: Logic Cuts Deeper Than Swords
Henry Jacoby, William Irwin